Boken om Konsthantverkarna

Konsthantverkarna under sex decennier Ett samlat verk

Konsthantverkarna under sex decennier Ett samlat verk

Nu har boken om Konsthantverkarna kommit. Den handlar om våra 60 år på den svernska konsthantverkscenen. Petter Eklund skriver om Konsthantverkarnas historia under rubriken "En kryddbod för konsthantverket" vilket syftar på den rubrik som toppade den första notisen i tidskriften Form om Konsthantverkarna. Kerstin Wickman har en intressant artikel som beskriver den internationella rörelse under 1900-talet som Konsthantverkarna är en del av. Susanne Helgesson diskuterar kooperativens villkor. Och många medlemmar kommer till tals.

Själv har jag skrivit förordet. Och det lyder så här:

Konsthantverkare är som andra människor - nästan. Bara mer förtjusta i , och med en större begåvning för, att arbeta med material som lera, silver, trä, betong, textil eller vad som helst som låter sig formas till något vackert och användbart; eller varför inte till något vackert och onyttigt. Eller något som inte alls är vackert utan skrämmande eller tankeväckande. Något som berör.

En gång i tiden var konsthantverk lika med användbara föremål som var extra vackra och handgjorda. Men konsten i konsthantverket ville inte känna några gränser. Nyfikenheten och skaparlustan hos konsthantverkarna är för stor för att inte ta reda på vad som finna bakom vägkröken och bortom horisonten.

Det som förenar olika konsthantverkare idag är utgångspunkten i materialet, precis som det som förenar pianister är pianot - vare sig de spelar jazz eller Beeethoven. Och precis som inom musiken finns det något för alla smaker. man måste inte gilla allt. Men här finns något för alla.

Föreningen Konsthantverkarna har funnits sedan 1951 och har spelat en unik roll för det svenska konsthantverket.Stora delar av Konsthantverkssverige har varit knutet till Konsthantverkarna. Här har många av de mest betydande konsthantverkarna visat sina verk, antingen som medlemmar eller som utställare. Här har det traditionella samsats med det nyskapande och krukmakaren delat arena med silversmeden. Allt under en gemensam målsättning att endast det bästa är gott nog.

60 år är en lång tid. Mycket har hänt i världen, inom konsthantverket och hos Konsthantverkarna. I denna bok kan du hitta en del av vår berättelse.

Vill du köpa boken?

Boken " Konsthantverkarna sex decennier" kostar 270 kr och du kan beställa den genom Konsthantverkarna - Info@konsthantverkarna.se eller varför inte slinka in på Södermalmstorg 4 om du har möjlighet.