Årets kock 2016

Årets kock vinnarrätt

Man kanske skulle ha varit där. Men i år så följde jag finalen av Årets kock via webben. Drejskivan snurrade och Ipaden rapporterade från fronten. I det här fallet Annexet vid  Globen. Åtta finalister gjorde upp i en mycket jämn final.  Två rätter - en med kungskrabba och hälleflundra och en med rådjurssadel som viktigaste ingredienser. Maten i all ära men mitt perspektiv var tallrikarna.  Den ena tallriken tillhandahålls av tävlingsledningen. Den andra får kockarna välja själva. Och då väljer de handgjorda tallrikar. Fyra av kockarna tävlade på mina tallrikar - Jimmie Eriksson, Jonathan Kasche och Manfred Nilsson från Lilla Ego samt Johan Backeus  från Aveqia, och två på tallrikar från Millas keramik i Örebro. Det visar vad  konsthantverket  betyder för matupplevelsen. Man äter inte bara med munnen. Riktigt god mat är en upplevelse som inte bara stannar vid smaklökarna  och doftsinnet. Man äter med alla sinnen. 

Vinnare blev Jimmie Eriksson från Lilla Ego. Han serverade sin rådjurssadel på en tallrik som jag  drejat i Fylelera med reduktionsbränd blå chünglasyr. Tvåa kom Johan Backeus  med en tallrik i  mörkt röd lera med vit glasyr  med en oglaserad kant som också kommer från min verkstad. 

Det är kockarna  som lagar maten och gör jobbet. Men jag är stolt över att ha fått förtroendet att  göra tallrikarna till Årets kock 2013 Daniel Räms, 2014 Filip Fastén, till 2015 års tvåa Daniel Engellau, och till årets etta och tvåa. Kockar och konsthantverkare  i alla material har allt att vinna på att samarbeta med varandra.