På kurs hos David och Margaret Frith

David Frith visar hur man dekorerar genom att använda vax

David Frith visar hur man dekorerar genom att använda vax

Jag har varit på kurs hos David och Margaret Frith för andra gången. Första gången jag var där i september 2010 så öppnade de en ny värld för mig. Nya sätt att dreja och dekorera. De satte ihop flera krukor till en större. De drejade och ändrade formen till åttkantigt, ovalt, fyrkantigt. De tryckte ut skålar på formar. De dekorerade genom att lägga lager på lager av glasyrer och använde vax för att spara ut. Och alltihop brände vi i en stor vedugn. Det som kom ut var bland det bästa jag gjort.

David och Margaret startade Brookhouse Pottery i Denbigh i norra Wales 1963 efter att ha gått på Stoke on Trent College Art med Derek Ems som lärare. Sen har de jobbat på och etablerat sig som några av Englands och världens skickligaste keramiker med mängder av utställningar och workshops i Storbritannien, Japan, Tyskland, Holland och Hong Kong.

I början av 80-talet började de ha kurser i sin egen verkstad. Under senare år har de haft tre tvåveckorskurser om året, i april, juli och september. Första veckan ägnas åt drejning och tillverkning av saker. Andra veckan åt dekor, bränning och inte minst medan ugnen svalnar, åt tillverkning av drejverktyg i Davids välutrustade metallverkstad. Sista dagen delade de också med sig av sina recept på glasyrer, engober och leror.

David och Margaret är engagerade och väldigt erfarna lärare, och del av den starka tradition i Storbritannien som utgår från Bernard Leach. För dig som kommit en bit på väg med keramiken och som vill ta ett eller flera steg till så kan jag verkligen rekommendera deras kurser.

Vi brände i båda gasugnarna och i en av vedugnarna.

Vi brände i båda gasugnarna och i en av vedugnarna.

Ugnstömning

Ugnstömning